Sağlık

Çağla meyvesi nerede yetişir, olgunlaşınca ne olur? Çağla meyvesi hangi mevsimde olur?

Mayhoş tadı ile gönülleri fetheden ve baharın müjdecisi olan çağla meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. İster meyve olarak ister yemeklerin içerisinde tüketilebilen çağla meyvesi; kayısı çekirdeği, badem ve erik gibi sert meyve veren ağaçlarda yetişen olgunlaşmamış bir meyvedir. Gelin, çağla meyvesinin hep birlikte yakından tanıyalım!

ÇAĞLA MEYVESİ NEDİR?

İlgili Makaleler

Her yılın belirli bir döneminde raflarda ve pazar tezgahlarında yerini alan çağla, beklenen bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Bu meyve, badem, erik ve kayısı gibi ağaçlardan gelir ve olgunlaşmamış, hala sert olan meyvelerinin çekirdekleridir. Genellikle tuzla birlikte çiğ olarak tüketilir veya yemeklere ve salatalara eklenerek tüketilebilir. Sindirimi zor olabileceği için turşusu da yapılarak tüketilebilir.

ÇAĞLA MEYVESİ OLGUNLAŞINCA NE OLUR?

Kısa bir süre tezgahlarda yerini alan çağla meyvesi, olgunlaşınca aslında hepimizin normalde tükettiği badem adı verilen kuruyemiş formunu alır. Ham hali de olgun hali de sağlık için birbirinden eşsiz faydayı içeriğinde barındırır. Bazı yörelerde ham erik, kayısı, çağla eriği gibi meyveler de çağla olarak kabul edilmektedir.

ÇAĞLA MEYVESİ HANGİ MEVSİMDE OLUR?

Çağla, Şubat ayının sonlarına doğru ortaya çıkar ve toprak uyanmaya başladığında, bahar mevsimi yaklaşmaktadır. Yeşil badem olarak da bilinen çağla, baharın müjdecisi olarak kabul edilir. Olgun bademler, uzun bir süre ağaçta kaldıktan sonra yemeye hazır hale gelir. Genç bademlerin tadı, olgun olanlardan daha tatlı ve hafiftir. Besin içerikleri benzer olsa da, yeşil bademler olgun bademlere göre daha fazla tiamin içerir ve akrilamid içermez.

ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: Çağla, içerdiği selenyum, E ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan etkisiyle vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır.

Cilt Sağlığını Destekleme: E vitamini açısından zengin olan çağla, cilt üzerinde olumlu etkiler sağlar. Sivilce ve akne oluşumunu önler, cilt kırışıklıklarını azaltır ve yaşlanma etkilerini hafifletir.

Damar Sağlığını Destekleme: Çağla, içerdiği magnezyum ve tekli yağ asitleri sayesinde damar sağlığını korur, kandaki oksijen miktarını artırır ve kalp sağlığını destekler.

Sindirim Sistemini Düzenleme: Lif bakımından zengin olan çağla, sindirim sistemini düzenler, bağırsaklardaki faydalı bakterileri çoğaltarak probiyotik etki gösterir.

Zihinsel Yorgunluğu Azaltma: Çağla, zihinsel yorgunluğu azaltır ve sinirleri güçlendirir.

Safra Taşı Oluşumunu Azaltma: Safra taşı oluşumunu azaltır ve vücuttaki iltihaplanmayı önler.

Kramp Ağrılarını Azaltma: İçeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kramp ağrılarını azaltır ve yüksek tansiyonu düzenler.

ÇAĞLA MEYVESİ KALORİ DEĞERLERİ

– 1 adet çağla: 11 kalori

– 10 adet çağla: 115 kalori

– 20 adet çağla: 229 kalori

– 1 porsiyon çağla: 160 kalori

– 100 gram çağla: 557 kalori

yahsihan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Cibali Escort
Mahmutşevketpaşa Escort
Reşitpaşa Escort
Caferağa Escort
Atakent Escort
Süleymaniye Escort
Hüseyinli Escort
Poyrazköy Escort
Kömürlük Escort
Mevlana Escort
Mimar Sinan Escort
Abdurrahmangazi Escort
Aydınlar Escort
Mesihpaşa Escort
Yeşilova Escort
Ahmet Yesevi Escort
Sinanoba Escort
Kumköy Escort
Selimiye Escort
Mimar Kemalettin Escort
Hacı Kadın Escort
Çengelköy Escort
Pınar Escort
Polonezköy Escort
Küçükbakkalköy Escort
Nisbetiye Escort
Seymen Escort
Sapan Bağları Escort
Çatalmeşe Escort
Üçevler Escort
Pazariçi Escort
Hürriyet Escort
Cihannüma Escort
Oruçoğlu Escort
Dereağzı Escort
Cumhuriyet Escort
Kordonboyu Escort
Feneryolu Escort
Alibeyköy Escort
Ayazağa Escort
Paşabahçe Escort
Şehit Muhtar Escort
İncirköy Escort
Belgrat Escort