Teknoloji

Günümüz Teknolojilerini Öngören Filmler

Belki şu anda uçan arabalarımız yok ama Bazı eski sinemalar geleceği çok doğru bir şekilde tahmin etti. Gelişen teknoloji sayesinde geleceğe daha çok sahip çıkıyor olabiliriz ama geçmişte bu hiç de kolay değildi. Sinema yapımcıları ve senaristler, hayal gücünün ön planda olduğu tahminlerle geleceğin teknolojisini tahmin etmeye çalıştı.

Yüz yıldan fazla bir süredir, gelecek üzerine bahse giren birçok film yapılmıştır. Hepsi bunu gerçek bir şekilde yansıtamadı, ancak bazılarının iddiaları oldukça doğruydu. Geçmişle karşılaştırıldığında, gelecek ancak bizimle karşılaştırılabilir. günümüzü anlatanFilmleri sizler için derledik.

Tablet, AI, görüntülü arama ve daha fazlası: 2001: A Space Odyssey (1968)

Stanley Kubrick’in başyapıtı 2001: Bir Uzay DestanıGünümüzde sinemada sıradan hale gelen birçok teknolojik gelişme var.

60’larda Kendinizi yaşayan bir insanın yerine koyun. Sinemaya gidiyorsunuz ve astronotlardan biri kahvaltı yaparken tabletten haberleri izliyor. Ne kadar tanıdık bir hareket değil mi? Sadece bu da değil; Bir bilim adamı, uzay aracıyla Ay’daki istasyona giderken Dünya’daki kızıyla doğal bir sohbet ediyor.

HAL 9000 adlı bir AI, astronotlara yardım eder ve onlarla sohbet eder! Geçmişteki insanların gözünden bu gelişmelere baktığınızda gerçekten çok farklı ve aynı zamanda ürkütücü görünüyor.

Dev reklam panolarıyla dolu şehirler: Blade Runner (1982)

Blade Runner distopya denilince akla gelen nadide eserlerden biridir. Sadece teknolojik olarak değil sosyolojik açıdan dabirçok doğru iddia içerir.

Teknolojik betimlemelerin en çarpıcı olanı, şehirleri esir alan dev binalar ve bu binaların üzerindeki dijital reklam panoları. Bu türden devasa dijital reklam panoları, bugün tüm büyük şehirlerde hızla ortaya çıkıyor. Bunların başında New York gelmektedir. Times MeydanıTabii ki geliyor.

Hologram teknolojisi: Yıldız Savaşları (1977)

Her ne kadar bugünün çok ötesinde bir şey anlatsa ve hatta bazıları tarafından bir fantezi eseri olarak görülse de. Yıldız SavaşlarıBilimkurgu kimliği ile günümüz teknolojisine göz kırpıyor.

Hologram teknoloji bunlardan biridir. Dizide çok kilit bir rolde de kullanılan bu teknolojik gelişme, geniş kitlelere hitap eden etkinliklerin yanı sıra birçok küçük çalışma sayesinde artık konutlarımıza çok rahat misafir olabiliyor.

Bizim için yeni olan sürücüsüz araba teknolojisi: Total Recall (1990)

Otonom araba teknolojisi, son yıllarda otomobil bölümünde yaşanan gelişmelerle hayatımıza giren ancak şu sıralar pek yaygınlaşmamış bir teknoloji. 1990 üretimi Toplam Geri Çağırmasinemada Johnny TaksiMuhtemelen 10-15 yıl sonra bu taksileri günlük hayatımızda kullanıyor olacağız.

Sinemanın ilk robotlarından birini barındıran sinema: Metropolis (1927)

Bugün artık çoğu evde bir robot var, demek yanlış olmaz sanırım. Sinemalarda gördüğümüz türden robotları kullanmamız adettendir ama yine de sinemalardaki gibi bir görevi olan ve insanların işini kolaylaştırmak için üretilmiş pek çok aleti kullanıyoruz.

Sinema tarihinin mihenk taşlarından biri olan 1927 yapımı Metropolis filmindeki Maria adlı robot, evimizdeki robotlardan biraz farklıdır. Bu fikir o günlerde bir hayal olarak görülse de günümüz dünyasında çeşitli firmaların yapay zekaya sahip robotlar üzerinde çalıştığını görüyoruz. Boston Dinamikleri‘ile ilgili AtlasÖrnek olarak robotu ele alalım.

Belki de tıpkı sürücüsüz taksiler gibi bu robotlar da. çok uzak olmayan bir gelecekteSizi evlerimizde ağırlayabiliriz.

Kablosuz kulaklıklar: Star Trek (1979)

Yıldız Savaşları Filmlerin ve dizilerin doğru tahmin ettiği birçok teknolojik gelişme var. onlardan biri kablosuz kulaklık.

Star Trek yapımlarında GirişimAdını taşıyan uzay aracının bağlantısından sorumlu hanımın hiç çıkarmadığı kulaklığı ise bize ışık tutuyor.

Size özel reklamlar: Azınlık Raporu (2002)

Almak istediğiniz bir eserden bahsettikten sonra o eser veya benzerinin reklam olarak çıkması durumunu hemen hemen herkes yaşamıştır. hayatımızı kuşatan ve bir şekilde kişisel hayatlarımızı işgal eden. hedefli reklamlar 2002 yapımı Azınlık Raporu sinemasında dijital olarak yerini bulmuştur. Kalabalıktan bir kişiyi seçen, o kişiye özel bir reklam gösteren ve hatta adını seslendiren bir reklam teknolojisi, günümüz amaçlı reklamlarla aynı anlamı taşımaktadır.

Televizyon, telefon ve bilgisayarlar birleşecek: Kablolu Adam (1996)

1996 yapımı, başrolünde Jim Carrey’nin yer aldığı Kablolu Adam filmi, internetin yeni yayılmaya başladığı ve özel hayatlara konuk olmaya başladığı bir dönemde geleceğe dair kesin iddialarda bulunuyor. Sinema; bilgisayar, telefon ve televizyon yaygınlaşacak. , çevrimiçi alışverişten, çok oyunculu oyunlardan ve istediğiniz prodüksiyonu istediğiniz zaman izleme olanağından bahsediyor. Şu an tam da böyle bir zamanda değil miyiz?

90’larda çevrimiçi bir kimlik hırsızlığı: Net (1995)

Özellikle son yıllarda çeşitli hizmet kuruluşları web sitelerindeki bilgiler ve bu bilgilerin birçoğunun sızdırıldığına tanık oluyoruz. Ancak 1995’te onlar hakkında konuşmak çok zordu.

Sandra Bullock’un 1995 yapımı The Net filmindeki karakterinin kimliği bilgisayar korsanı bilgisayar tarafından yakalandı. Bu, internetin filizlendiği 90’lı yıllarda anlaşılması güç büyük bir olay olsa da maalesef günümüzde bu durum giderek yaygınlaşıyor.

Akıllı gözlük teknolojisi: Geleceğe Dönüş II. Bölüm (1989)

1989 yapımı Geleceğe Dönüş Bölüm II filmindeki gelecekteki McFly aile yemeği sahnesini hatırlıyor musunuz? Sahnede, Marty ve Jennifer’ın çocukları akıllı gözlük Anne babasını görmezden geliyordu. Obur televizyon seyrederken gözlüklü çocuklardan biri arkadaşıyla görüşüyordu. Tanıdık geliyor, değil mi?

Bugün akıllı gözlükve VR teknolojisi hızlı gelişimini ve yayılmasını sürdürmektedir. Bu gözlüklerle hemen hemen her şey hızlı bir şekilde yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu