Haber

HDP’nin Demokratik Siyasetteki Engellerin Araştırılması Önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin Oylarıyla Reddedildi

HDP, demokratik siyasetin önündeki sakıncaları araştırmak amacıyla verdiği önergenin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini önerdi. Teklif, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Ağrı Milletvekili Diayet Dilan Taşdemir, “Siz bize efendi olamazsınız. Sizin gibi nice zalimler gelip geçti. Evrenler, Çiller, Ağarlar, nice zalimler geldi geçti ama biz demokratik siyaseti yükseltenler buradayız. burada olmaya devam edeceğiz, daha da büyüyeceğiz, güçleneceğiz” dedi. söz konusu.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, HDP’nin daha önce demokratik siyaset önündeki sorunların araştırılması amacıyla sunduğu önergenin gündeme alınması önerisi görüşüldü. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, teklifin bağlantısını açıklamak için konuştu.

Taşdemir, “AKP 2002’de iktidara geldiğinde bu vesayet rejimlerine karşı mücadele edeceğini söyledi. Vesayet rejimi kurdu. Karşı çıkan herkesi ya yargıladı ya da kanun sopasıyla cezalandırdı ya da demokratik siyaseti ortadan kaldırmak için her türlü hukuksuzluğa başvurdu. Halkın iradesini sandıkta alamadığı kayyumlarla gasp etti.”

“EVREN, FRANSIZLAR, AGARS, NE KADAR ZULÜMLER GELDİ AMA BİZ DEMOKRATİK SİYASETİ BÜYÜTMEK İÇİN BURADAYIZ”

Taşdemir, “Bitmeyen bu saldırıların emrini veren AKP’ye bir kez daha söylemek isterim ki, siz bize efendi olamazsınız. Sizin gibi nice zulümler geldi geçti. Kainatlar, Çiller, Ağarlar, nice zalimler” gelip geçtik ama biz demokratik siyaseti yükseltenler buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Büyüyeceğiz, güçleneceğiz, size karşı demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Çünkü demokratik siyaset sizin şimdiki panzerinizdir. adaletsizlikler, tek adam rejiminiz, vesayet rejiminiz, bu yüzden demokratik siyasetten korkuyorsunuz, biz de demokratik siyasette ısrarcıyız, “İster Nemrut olun, ister firavun, biz size karşı mücadelemizi büyüteceğiz.”

“BÜKÜLMÜŞ DEĞİLİZ, ÖZEL DEĞİLİZ”

HDP’nin önerisi üzerine İYİ Parti Grubu adına Mersin Milletvekili Behiç Çelik söz aldı. Çelik, “Demokratik siyaset söz konusu olduğunda bu hakkın önündeki tüm engellerin doğrudan amacı aynı zamanda DÜZGÜN Partisi olmuştur. Eğilmedik, yenilmedik. Bugün de milletimizin teveccühü ve millet iradesinin sarsılmaz gücüyle, emin adımlarla iktidara yürümektir.”

Demokrasi ve hukuka vurgu yapan Çelik, “Demokrasi özünde hukukun üstünlüğünü içerir. Hukuk devleti olabilmek için iradenin meşruiyeti, iradenin yargı denetimi ve bağımsız yargı olmazsa olmazdır.”

“SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINI HAPİSTE ETTİNİZ, TEST EDEN ATADINIZ”

CHP Grup adına konuşan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Daha dün HDP Eş Genel Başkanı İstanbul Kadıköy’de kendi ilçe binasına giremedi. Bir başka Eş Genel Başkan da ilçe binasından çıkamadı. Yapamadılar. bir açıklama.Yalnızca bu mu?Hayır değil.Seçilmiş belediye başkanlarını hapse attınız, yerine kayyum atadınız.Partilerin genel başkanlarını hapse attınız.Demokratik siyaset alanını zehirlediniz.Yargıyı da kendi siyasi çıkarlarınız için kullandınız. Partimizin gençlik kolu üyesinden genel başkanına kadar fiili saldırılara maruz kaldı. Artvin ve Çubuk’ta gençlerimiz linç ve ölümle karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin her yerinde gençlik kolları üyelerimiz baskı altında.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİ OLSUN, YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ YA DA PARLAMENTER SİSTEMİ OLSUN BUNLARIN HEPSİ DEMOKRATİK SİSTEMDİR”

AKP İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, “HDP kümelenme önerisinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin demokratik politikalarına aykırı olduğuna dair açıklamalar var. Bu açıklamalara katılmamız mümkün değil. Elbette her türlü açığız, açığız.” Demokratik olgunluktaki demokrasi eleştirilerinin bir engel olarak gösterilmesini kabul etmemiz mümkün değil çünkü ister başkanlık sistemi olsun, ister yarı başkanlık sistemi, ister parlamenter sistem olsun, bunların hepsi demokratik sistemlerdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de halkımızın ve milletimizin hür oylarıyla kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Demokrasi milletin egemenliğidir ve bu konudaki nihai kararını milletimiz vermiştir” dedi.

HDP’nin önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu