Haber

İYİ Parti: İliç’teki maden faciası ikinci Çernobil kazasıdır

İYİ Parti Sağlık Politikaları Lideri Taner Demirer, Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin, “Bu çok büyük bir felaket. Bunun örneği yok. Özellikle ikinci Çernobil olayı Doğu Avrupa – Türkiye hattında yaşanıyor. Üzerine yağan yağmurda hidrojen siyanür gazı atmosfere yayılacak.Bu gazın nereye gideceği bilinmiyor. Basra Körfezi’ne kadar gidecek” dedi.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Ali Demir ve İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkanı Taner Demirer, Erzincan’ın İliç ilçesinde maden faciasının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve bilim adamlarının uyarılarına rağmen bunların dikkate alınmadığını belirten Demir, “Çöpler Kompleksi Madeninin kapasite artırımı dikkate alınmamakla birlikte büyük bir dikkatsizlikle yapılmıştır. Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu 2021 yılında da izin verilmişti.” .

Demir, İYİ Parti’yi temsilen 2021 yılında bölgeye gelerek incelemelerde bulunan parti heyetinin, alınacak tedbirlere ilişkin bir rapor hazırlayarak ilgili kurumlara ilettiğini belirterek, ertesi yıl Meclis’e soru önergesi verileceğini hatırlattı. İYİ Parti Milletvekili Şenol Sunat tarafından sunuldu.

İliç’te 21 Haziran 2022’de yaşanan siyanür sızıntısının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletmenin faaliyetlerinin durdurulduğunu belirten Demir, “Ancak bir süre sonra bakanlık 16 milyon lira idari para cezası kesti. Tespit edilen eksiklikler için 400 bin TL ödenerek işletmeci şirket yeniden faaliyete geçirildi.” “İzin verdi” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 29 Haziran 2022’deki TBMM küme toplantısında konuyu yeniden gündeme getirdiğini kaydeden Demir, tüm uyarılara rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını vurguladı.

Demir şöyle devam etti:

“İLÇ’DE 2 YIL ÖNCE YAŞANAN SİYANÜR SIZINTISI FELAKETİ HEPİMİZE DERS OLMALIDIR”

“Bugün itibarıyla biz de kamuoyu gibi ilgili maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasına neden olan eksikliklerin giderilip giderilmediğini, 2021 yılında kapasite artırımına hangi esaslara göre izin verildiğini merak ediyoruz. Dün hepimiz idari olarak karara vardık. Ödenen 16 milyon 400 bin TL’lik ceza bölgedeki riskleri ve tehditleri ortadan kaldırmıyor.”Bunu çok acı bir şekilde gördük. İliç’te 2 yıl önce yaşanan siyanür sızıntısı felaketinin hepimize ders olması gerektiği ortaya çıktı. Benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması için dün yaşanan olaydan ders alınarak olay tüm boyutlarıyla değerlendirilmelidir.”

Demir, Çöpler Maden Bölgesi’ni işleten madencilik şirketinin yabancı ortağına ilişkin yaklaşık 221 milyon liralık vergi borcunun silindiği haberine de dikkat çekerek, bu borcun neye dayanarak silindiğini sordu.

İYİ Parti Sağlık Politikaları Lideri Taner Demirer şunları söyledi:

“İKİNCİ ÇERNOBİL OLAYI DOĞU AVRUPA – Türkiye HATTI’NDA YAŞANIYOR”

“Yaşanan olay doğal bir heyelan değil. Maden şirketinin işlediği toprağın düzgün yerleştirilmemesi nedeniyle meydana gelen bir kaymadır. Bu toprak siyanürle dolu, ağır metaller içeriyor ve jöle gibi su gibi akıp doluyor. Büyük bir delik. Bu çok büyük bir felaket. Bunun örneği yok. Özellikle ikinci Çernobil olayı Doğu Avrupa – Türkiye hattında yaşanıyor. Yağmurun yağmasıyla birlikte hidrojen siyanür gazı atmosfere yayılacak. Bu gazın nereye gideceği bilinmiyor. Basra Körfezi’ne kadar gidecek.”

Bölgede Avrupa Birliği’nin ortadan kaldırdığı yöntemin uygulanmaya devam ettiğini belirten Demirer, “Siyanür bu toprak yığınından yer altı sularımıza sızmaya devam edecek. Bölgedeki baraj ve göllere, Fırat Nehri’ne sızacak. Zamanla özellikle topraktaki yaşamı sona erdirecek. Yer altı suları siyanürlü hale gelecek. “Derelerdeki balıklar ölecek.” Demirer, dönemde bölgedeki köylerin denetim altına alınması gerektiğine dikkat çekti.

karahalliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu