Haber

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi: Düzensiz Göçün Kök Sebeplerini Ele Almalıyız

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, hiçbir ülkenin düzensiz göçten muaf olmadığını belirterek, düzensiz göçün temel nedenlerine yönelik kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaymakcı, Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Dönem Başkanlığı’nın Türkiye’den Yunanistan’a devredilmesi nedeniyle Brüksel’de düzenlenen devir teslim töreninde konuştu.

ICMPD Yönetim Kurulu Dönem Başkanlığı’nın Yunanistan’a devredildiğini belirten Kaymakcı, ICMPD’nin üye ülkelerle diğer ülkeler arasında bir köprü kurduğunu ve birçok projenin geliştirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kaymakcı, “Düzensiz göç sorunu onlarca yıl daha bizimle olacak” dedi. söz konusu.

“Düzensiz göç ciddi bir sorun. Bu bir insanlık meselesi, kalkınma meselesi, eşitlik meselesi. Bu yüzden düzensiz göçe kapsamlı bir çözüme ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” İfadesini kullanan Kaymakcı, bölgedeki siyasi istikrarsızlık, çatışmalar ve ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye’nin özellikle güney ve doğu komşularından yoğun düzensiz göç baskısına maruz kaldığını vurguladı.

Kaymakcı, Türkiye’nin 2014 yılından bu yana dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatarak, sistemsiz göçün önlenmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı.

“Geçen yıl 255 bin düzensiz göçmen tespit ettik, 10 binin üzerinde insan kaçakçısını yakaladık.” Kaymakcı, bu rakamların sorunun ne kadar karmaşık olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Kaymakcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiçbir ülke düzensiz göçten muaf değildir. Düzensiz göç her yerde olabilir. Ne yazık ki dünyamız daha karmaşık ve daha kırılgan. Bu nedenle insani yardım ve kalkınma yardımı sağlayarak, yük ve sorumluluğu paylaşarak ve iyileştirmeler yaparak düzensiz göçün temel nedenlerine değinmek. yeniden yerleşim fırsatları “Kapsamlı bir göç stratejisi geliştirmemiz gerekiyor.”

AB’nin katılım perspektifiyle Türkiye ile ilişkilerin bir an önce canlandırılması gerektiğine işaret eden Kaymakcı, AB Liderleri’nde AB Komitesi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin Ortak Bildiriyi anlattı. Aralık ayında zirve. Yazıda belirtilen normalleşme kararının alınmadığını vurgulayarak, AB’nin bu alanda hızlı adımlar atmasını beklediğini vurguladı.

Yunanistan’ın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yannis Vrailas da, ülkesinin göç alanında Türkiye ile AB arasındaki karşılıklı işbirliğinden büyük fayda sağlayacağını, göç alanında işbirliğinin güven inşa edeceğini ve genel ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. .

Vrailas, Yunanistan’ın AB ülkeleri arasında dayanışma ve adil sorumluluk paylaşımına dayalı kapsamlı bir göç ve sığınma politikasını savunduğunu hatırlattı.

Program kapsamında “Dengeli Göç ortaklıkları için bütünsel bir yaklaşım” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde AB Komitesinin İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis ve ICMPD Genel Müdürü Michael Spindelegger göç politikalarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Program, AB Komitesi Lider Yardımcısı Margaritis Schinas tarafından kapatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu