Haber

Avrupa Komisyonu midye yasağını genişletti: ‘Türkiye’de kontroller sorunlu’

Avrupa Konseyi, istiridye ve midye gibi çift kabuklu yumuşakçaların Türkiye’den ithalatına yönelik kısıtlamaların genişletilmesine karar verdi. Alınan tedbirlerin Aralık 2026’ya kadar geçerli olacağı belirtildi.

Canlı ve soğutulmuş çift kabuklu yumuşakçaların raf ömrünün kısa olması nedeniyle test edilemediği kaydedildi ve bu nedenle ithalatının yasaklandığı belirtildi. Dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakçaların gönderileri deniz biyotoksinleri açısından test edilir ve dondurulmuş yumuşakçaların gönderileri E. coli için test edilir.

Tedbirler, DG Sante’nin Avrupa’ya gönderilecek çift çenetli yumuşakçaların üretimine ilişkin Türk makamları tarafından uygulanan resmi kontrollerin uygulanmasında sorunlar tespit ettiği ve üye devletlerin mikrobiyolojik endişeler nedeniyle Türkiye’den uygun olmayan sevkiyatlar bildirdiği DG Sante kontrollerinin ardından uygulandı.

2022 ve 2023 yıllarında yapılan kontrollerde çift kabuklu yumuşakçalara yönelik kontrol sisteminde bazı eksiklikler tespit edilirken, yapısal gıda güvenliği eksiklikleri Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirdi.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haber-meram.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu