Ekonomi

‘Likidite oynaklığının’ kaynağı nedir?

Kaynak: dünya.com

On yıllık düşen faiz oranları ve cömert merkez bankalarının ardından, küresel finans piyasaları bir hesaplaşmayla karşı karşıya.

Yükselen faiz oranları, merkez bankası varlık alımlarındaki yavaşlama ve finansal şoklar küresel arenada yükselen enflasyona eşlik ediyor. Tüm bunlar, piyasalardaki likiditeyi, yani fiyatları önemli ölçüde hareket ettirmeden işlem yapma becerisini ortadan kaldırır.

Bu noktadaki dinamikler, şiddetli ve ani fiyat hareketleri, marj davetleri ve diğer varlıkların zorunlu satışlarından oluşan bir kısır döngüyü tetikleyebilir ve öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir.

Piyasalarda likidite oynaklığı

Loomis Sayles’ın Portföy Yöneticisi Elaine Stokes, Financial Times’a “Piyasa çok likit olmayan, çok düzensiz ve çok değişken,” dedi. Ve ekledi: Her dürtü alır ve satar ve bunu yapmaya devam edemeyiz.

Politika yapıcılar, piyasa dalgalanmalarına ve finansal istikrar risklerine yakından dikkat eder; Federal Rezerv Başkan Yardımcısı geçen ay “bir şokun kırılganlıkların artmasına yol açabileceği” konusunda uyardı.

Daha yüksek faiz oranlarına gerçekten hızlı bir geçiş, Avrupa’nın para piyasalarındaki işlev bozukluğunu körüklüyor ve para politikasını sıkılaştırma çabalarını baltalamakla tehdit ediyor.

Küresel tahvil piyasalarının en büyük oyuncularını temsil eden Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği, bu yılın başlarında güvenilir kısa vadeli borç eksikliğinin avro bölgesinin 10 trilyon avroluk repo piyasasına zarar verebileceği konusunda uyardı.

ABD’de para vanaları kapanınca…

Likidite, uzun süredir ABD Hazine piyasasının ticari markası olmuştur. Ancak Federal Rezerv faiz oranlarını yükselttikçe ve Fed ve Japonya Merkez Bankası gibi büyük Hazine borç sahipleri geri adım attıkça likidite azaldı.

Likiditedeki bozulma bazı yatırımcıların piyasanın genel sağlığını sorgulamasına neden oldu. Hazine getirileri ipotek oranlarından ABD hükümetinin borçlanma maliyetine kadar her şeyi belirlediğinden, Hazine piyasasındaki herhangi bir krizin geniş kapsamlı sonuçları olacaktır. Hazine, küresel finansal sistemin bel kemiği ve diğer tüm ABD varlıkları için ölçüt olduğundan, büyük fiyat dalgalanmaları orta piyasada bir sıçrama yaratacaktır.

Gelişmekte olan piyasalarda temerrüde düşme korkusu

Gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için iki risk finansal istikrarı tehdit ediyor.

Birincisi, yüksek faiz oranları ve güçlü dolar, dolar borçlarının geri ödenmesini zorlaştırdığından, düşük ve orta gelirli ülkelerde çoklu temerrüt korkusu.

Kredi derecelendirme kuruluşları, 26 gelişmekte olan ülkenin veya devlet Euro Tahvillerine sahip olanların yaklaşık üçte birinin önemli ölçüde temerrüt riski altında olduğunu, çok spekülatif veya temerrüde düştüğünü söylüyor.

Bu tür bir borcun zahmetli hale geldiği sihirli bir eşik yoktur. Ancak hükümetleri kemer sıkma politikalarını sıkılaştırmaya zorlar ve sermaye kaçışına yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu