Ekonomi

Sürücülerle enerji verimliliğini artırmak için 9 ipucu

Artan elektrik fiyatları, iklim krizi ve sınırlı kaynakların tükenmesi ile güç tasarrufu her zamankinden daha değerli. Danfoss uzmanlarının sürücüye yatırım yapmak isteyenler için hazırladığı 9 ipucu, işletmelerin en büyük maliyetlerinin ortasında yer alan güç maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlıyor.

Enerji birim fiyatları her geçen gün artmaya devam ederek işletmelerin maliyetlerini artırmaktadır. World Energy Outlook’un verilerine göre, elektrikle çalışan motorlar, dünyadaki elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ından sorumludur. Elektrik motorlarının sektördeki payı bölgeye ve sektöre göre yüzde 65 ila 75’e kadar çıkabiliyor.

Danfoss’un sürücülere yatırım yapmak isteyenler için hazırladığı 9 teklif, tesislerde en değerli girdi kalemi olan güç tüketiminin azaltılmasına yardımcı oluyor. Asansörlere, klima sistemlerine ve fanlara ve diğer birçok elektrik motoruna uygulanabilen sürücü yatırımları yapıldığında daha verimli iş süreçleri oluşturulmakta ve işletmelerin emisyon maliyetleri düşürülebilmektedir.

Yatırımın kendisini hızlı bir şekilde amorti etmesine yardımcı olur

Elektrik motorlarını olası hasarlardan korumak ve ömrünü uzatmak için pek çok avantajı beraberinde getiren sürücüler, motor ve mil üzerindeki mekanik gerilimi azaltır. Sık kalkış ve duruşlardan kaynaklanan ısıyı azaltarak tüm sistemin ömrünü uzatır. Sürücüler, planlanmamış duruş sürelerini ve duruş sürelerini azaltarak, yedek kesme maliyetlerini düşürürken öngörülebilir bakım avantajları sunarak yatırımın hızla geri ödenmesine yardımcı olur. İşte güç verimliliğini artırmak için 9 Danfoss önerisi:

Hız kontrolü değerlidir: Elektrik motorlarında değişken hız kontrolünün, güç maliyetlerini düşürmede en etkili prosedürlerden biri olduğu kanıtlanmıştır. Motorlarınızın yaklaşık yüzde 60 ila 70’i için tahrik teknolojilerini kullanmak, enerji verimliliği yolculuğunuzda iyi bir başlangıç ​​olacaktır.

Kolay hedefler seçin: Tesislerinizdeki fanları ve pompaları kontrol edin. Fanlar ve pompalar genellikle ikincil enerji tüketen uygulamalardır ve hız kontrollü çalışmada yüksek tasarruf potansiyeli sunar. Tam kapasite çalışan fan motorunun ortalama hızının yüzde 80’e düşürülmesi ile yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Ortalama hızı yüzde 50 azaltmak, yüzde 80’e varan güç tasarrufu sağlar.

Frekans dönüştürücü/Sürücü teknolojisi: Sürücü ayarlarının doğru olmasını sağlayarak üretimde güç verimliliğinizi artırın. Ek olarak, güç verimli bir şekilde çalışmak için sürücülerinizi iş süreçlerine göre ayarlayın. Otomatik Motor Adaptasyonu (AMA) ve Otomatik Güç Optimizasyonu (AEO) gibi ek özellikler de etkinleştirilmelidir. Motor voltajını bir AEO sürücüsü ile ayarlayarak yaklaşık yüzde 5 ek güç tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Önce gerçeği belirleyin ve ilerlemenizi takip edin: Seyir kontrolünü uygulamadan önce ve sonra güç tüketimini izleyin. Bu takip, sisteminiz için önlemlerin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Sistem güvenilirliğinden ödün vermeyin : Bazı sürücüler, çalışma prensipleri gereği motor sargı izolasyon gerilimi, yatak gerilimi, motorda akustik anahtarlama gürültüsü ve elektromanyetik parazit gibi bir dizi istenmeyen ikincil etki üretirler. Bu etkileri azaltmak için sürücülere filtreler eklenmiştir. Sisteminizin etkilenmemesi için, çalışma ortamınıza uygun, sınıfının en iyisi EMC filtreli ve EMC konseyi standartlarına uygun ürünleri seçtiğinizden emin olun.

Rejeneratif güç bir seçenek midir? Elektrik motorları, makul koşullar altında jeneratör olarak çalışabilir ve üretilen güç, güç sistemine geri beslenebilir. Fren gücü geri kazanılabilir (rejenerasyon), doğrudan ek akslarda kullanılabilir veya daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Aktif güç geri kazanımı için şoför konseyimi yaparken sistemi dikkatlice inceleyin.

Frekans dönüştürücüyü/Sürücü verimliliğini kontrol edin : Farklı üreticilerin sürücü güç kayıplarını kWh cinsinden karşılaştırın. Farklı üreticilerin sürücüleri, bir aygıtın güç kaybıyla ilgili bilgilere göre daha doğru bir şekilde karşılaştırılabilir. Bazı durumlarda, toplam güç kaybında ve buna karşılık gelen ek güç tüketiminde önemli farklılıklar olabilir. Kısmi yük işlerinde sürücülerin faydası ortaya çıktığı için bu bilgiyi kontrol etmeyi unutmayınız.

Motor teknolojilerine yakından bakın : 3~ asenkron motorlar, son teknoloji konumlarını yıllar boyunca korumuştur. Son yıllarda daha verimli motorlar piyasaya girmiş ve güç verimlerine göre motor sınıfları belirlenmiştir. Verimlilik sınıflarının şebekeye bağlı motorlar için ve değişken sürücülerle çalıştırıldığında farklılık gösterdiğine dikkat edin. Özellikle eski motorlarda verimlilik sınıfını kontrol edin. Rastgele bir sınıflandırma mevcut değilse, daha verimli motorlar arayın.

10-30-60 kuralı ile sisteminizi optimize edin : Güç tasarrufu potansiyelinden tam olarak yararlanmanın en iyi yolu, sistem geneline bakmak ve sistemi buna göre optimize etmektir. Verimli olmayan bir fan veya pompa ile verimli sürücülerin birlikte kullanılması faydalı değildir. Tasarrufların çoğu sistemde gerçekleştirilir. 10-30-60 kuralı; Motor verimliliğini yüzde 10, hız kontrolünü yüzde 30 ve sistem optimizasyonunu yüzde 60 olarak düşünün. Genel olarak, güç verimli bileşenler, sistemdeki potansiyel tasarruflara yüzde 10 katkıda bulunur. Hız kontrolü yüzde 30 daha ekler, ancak yüzde 60’ı tek başına sistem üzerinden gerçekleştirilebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-kabaduz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu