Sağlık

Kansere karşı aşı geliştirildi! Türklerden tarihi başarı

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Hasret Türeci, Almanya’da Coronavirüs’e karşı geliştirdikleri mRNA bazlı aşıyı bu kez kansere karşı geliştirdi.

Aşının kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğu, hatta küçülttüğü belirtildi. Uğur Şahin ve Hasret Türeci, hücreye protein girdiğinde vücudun kanserli hücreyi onarmaya başladığını kanıtladılar.

İKİ DOZ İLE 44 HASTANIN YÜZDE 59’UNDA TÜMÖR BÜYÜDÜ
44 hasta üzerinde deneyler yapıldı ve ilk iki dozdan sonra deneklerin yüzde 59’unda tümörler en az yüzde 30 oranında küçüldü. Hastaların yüzde 95’inde tümörlerin büyümesi durdu.

Dört doz verilen hastalarda bu oran yüzde 45’e düştü. Bunlarda tümör yüzde 30 oranında küçüldü ancak hastaların yüzde 74’ünde büyüme durdu. İki ve dört doz uygulamalardaki farklı sonuçların nedeninin, sonuçların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler olduğu açıklandı.

2030 YILINA KADAR 10 BİN HASTA HEDEFİ
Kanser aşısını deneyen bazı hastalarda yan etkiler görüldü. İltihap, ateş, düşük tansiyon gibi kolaylıkla tedavi edilebilen hastalıklar tespit edildi. Hastaların ikisinde bu belirtiler uzun süre devam ederken, birinde ciddi yan etkiler görüldü.

BioNTech, yeni aşının ikinci faz denemelerine 2024 yılının ilk aylarında başlamayı planlıyor. Aşının onaylanması durumunda 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının tedavi edilmesi hedefleniyor.

sarkoyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu