Sağlık

Psikiyatri hastaları tedavilerini yeniden planlayarak oruç tutabilir mi?

Diğer hastalıklarda olduğu gibi psikiyatrik hastalıklarda da tedaviye ara verilmemesi gerektiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Oruç tutarken insan kendini ruhen iyi hisseder.

Bu süreçte tedavilerini aksatmamaları çok önemli” dedi. söz konusu. Şen, hastaların oruç tutmak için doktorlarına başvurmaları gerektiğini ve doktorların tavsiyeleri doğrultusunda tedavilerinin yeniden planlanması gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, Ramazan ayında oruç tutan psikiyatri hastalarına tavsiyelerde bulundu.

Oruç, benlik algısının artmasında pekiştirme sağlar.

Firdevs Seyfe Şen, Ramazan ayının müminler için çok hayırlı bir ay olduğunu belirterek, “Ramazan ayında insanlar dini sorumluluklarını yerine getirdiklerinde kendilerini çok daha iyi hissedecekler” dedi. söz konusu. Firdevs Seyfe Şen, orucun müminler için manevi anlamda çok destekleyici yönleri olduğunu belirterek, “Oruç tutan kişi kendini ruhen daha iyi hisseder. Yapamadığı ve kendini işe yaramaz hissettiği durumlarda oruç tutması benlik algısının artması için destekleyici faydalar sağlar.” söz konusu.

Tedaviyi geciktirmemek önemlidir.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi psikiyatrik hastalıklarda da tedavinin aksatılmaması gerektiğini belirten Dr. ilaçlarını kullanırken dikkat etmeleri gerekir. Hastaların oruç için doktorlarına başvurmalarını ve ilaçlarını doktor tavsiyeleri doğrultusunda iftar ve sahur saatlerine göre ayarlamalarını öneriyoruz. söz konusu.

Bir doktora danışılmalıdır

Firdevs Seyfe Şen, depresyon, korku bozukluğu, panik atak ya da obsesif kompulsif bozukluk gibi hastalıkları olan bireylere kendilerini gözden geçirmelerini ve oruç tutup tutmamaya doktorlarıyla görüştükten sonra karar vermelerini tavsiye ettiklerini söyledi. Firdevs Seyfe Şen, “Genellikle kullandıkları ilaçların yan etkilerinden dolayı ağız kuruluğu gibi oruç tutmak gerçekten zor olabiliyor ve bu durumda hastalar ne yazık ki tedaviyi aksatabiliyor ve uyumlarını bozabiliyor. Doktora sorulmadan ilaçlar kesilmemeli ve tedaviye ara verilmemelidir. Bazı hastalıklarda tedavinin kesilmesi ve tedaviye uyumun bozulması ciddi sorunlara yol açabilmektedir. uyardı.

Paylaşmak da uygun geliyor

Firdevs Seyfe Şen, Ramazan ayında sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayanların kötü hissetmemesi gerektiğini belirterek, “Ramazan ayında oruç tutamayan hastalar diğer namazlarını da kılabilirler. Ramazan ayı oruç tutarak sadece ruhumuzu kontrol altında tutmayı amaçlayan değil, aynı zamanda dini paylaşımlarla da kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan ve bu konuda bizlere destek olan bir aydır. Bu özel ayda müminler zekat ve fıtratlarını vererek insanlara yardım ederek kendilerini ruhen çok daha iyi hissederler.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersuruc.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu